
La delinqüència juvenil és un dels problemes que afecten i més preocupen actualment a la societat. Segons les dades de l’ Institut d’ Estadística de Catalunya, el nombre de joves atesos per Justícia Juvenil ha augmentat de 6567 al 2003 a 7654 al 2008, això representa un increment del 17%. Davant d’ aquesta realitat, les institucions responsables s’encarreguen de buscar possibles intervencions.
En l’ actualitat, l’ estudi de l’ eficàcia de les intervencions que es realitzen en l’ àmbit de la justícia juvenil és un objectiu de màxima prioritat, degut a dos raons fonamentals: l’existència de diversos models teòrics i programes de tractament que pretenen els mateixos objectius de reducció del risc delictiu, i la creixent exigència de disposar d’intervencions eficaces. El coneixement sobre l’eficàcia dels programes que s’apliquen en la rehabilitació de delinqüents, aporta beneficis al desenvolupament científic i aplicat del tractament, als joves participants que segueixen els programes i també a les institucions responsables de la seva aplicació (Hollin, 2006).
El plantejament del present estudi sorgeix de la necessitat d’avaluar l’eficàcia del Programa d’Intervenció per a la Millora de l’Autocontrol i l’ Assertivitat en Joves amb Mesures Judicials en Medi Obert aplicat a Catalunya a joves que han comès delictes violents. El programa psicològic, objecte d’aquest estudi, va ser aplicat i avaluat anteriorment per professionals de l’àmbit de la Justícia Juvenil (Camps i Cano, 2006), com a primera aproximació a l’estudi d’eficàcia. Si bé aquesta primera investigació va servir per a comprovar els bons resultats obtinguts pel programa encara restaven alguns aspectes a avaluar. És per això que es realitza el present estudi.
L’objectiu últim d’aquesta investigació és, per tant, obtenir dades empíriques que permetin a la Direcció General de Justícia Juvenil de Catalunya conèixer si el programa de rehabilitació grupal, objecte d’estudi, resulta eficaç i pot constituir un tractament de referència per a joves que realitzen mesures judicials per la comissió de delictes violents. Així doncs, en aquest treball es presenten els resultats d’un estudi sobre l’efectivitat d’un programa de tractament grupal, de caràcter cognitiu-conductual, pel control de la conducta violenta.
Aci podeu llegir l’estudi: Estudi d’ eficàcia del Programa d’Intervenció per a la Millora de l’Autocontrol i l’ Assertivitat en Joves amb Mesures Judicials en Medi Obert